Ford F-150 Lightning

Täyssähköisen Ford F-150 Lightningin myynti alkaa Norjassa

Ford uutiset

20.4.2023
  • Ford F-150 Lightning – Amerikan myydyimmän avolava-auton täyssähköinen versio – tulee maailman kehittyneimmälle sähköautomarkkinalle.
  • Norjalaiset asiakkaat voivat hakea osto-oikeutta rajoitettuun määrään F-150 Lightning Lariat Launch Edition -malleja. Malli sopii täydellisesti sekä Norjan olosuhteisiin että norjalaisten elämäntapaan ja innostukseen sähköautoja kohtaan.
  • F-150 Lightning Lariat Launch Edition -mallissa on yli 1 000 Nm:n vääntömomentti, lähes 3,5 tonnin vetopaino, ja se kiihtyy 0-100 km/h nopeuteen alle viidessä sekunnissa. Autosta voi myös ottaa virtaa ulos työkaluille ja laitteille.

20.4.2023  Ford F-150 Lightning1 – Amerikan ikonisen ja myydyimmän avolava-auton sähköinen versio – on nyt tulossa Eurooppaan. Maailman kehittynein sähköautomarkkina Norja on ensimmäinen maa, johon useita palkintoja voittanut avolava-auto tulee myyntiin Yhdysvaltojen ja Kanadan ulkopuolella.

Norjalaiset asiakkaat voivat nyt hakea osto-oikeutta rajoitettuun määrään F 150 Lightning Lariat Launch Edition -malleja. Malli on saatavana Super Crew Cab -ohjaamolla.

F-150 Lightningissa yhdistyy ennennäkemättömällä tavalla suorituskyky sekä maantiellä että maastossa, käytettävyys ja päästötön ajo, minkä ansiosta malli sopii täydellisesti maahan, jossa noin kaksi kolmasosaa kaikista uusista ajoneuvoista on nelivetomalleja. F-150 Lightning sopii lisäksi myös norjalaisten elämäntyyliin, johon kuuluu olennaisesti ”friluftsliv” – luonnossa rentoutumisen kulttuuri.

”En ole koko 25-vuotisen Ford-urani aikana nähnyt koskaan aikaisemmin tällaista intohimoa ja kysyntää asiakkaiden halutessa kiihkeästi päästä F-150 Lightningin ratin taakse. Asiakkaat ovat jopa kirjaimellisesti koputtaneet oveani ja pyytäneet, että tuomme F-150 Lightningin Norjaan", sanoo Per Gunnar Berg, toimitusjohtaja Ford Norja. "F-150 Lightning sopii täydellisesti monille asiakkaille Norjassa – se sopii elämäntyyliimme ja tukee samalla sitoutumistamme ympäristönsuojeluun."

Norjaan tulevat autot valmistetaan Fordin Rouge Electric Vehicle Centerissä Dearbornissa, Yhdysvalloissa. Tehdasta laajennetaan, jotta F-150 Lightningin vuotuinen tuotantomäärä saadaan nostettua 150 000 autoon vuonna 2023.

Norjalaiset ovat maailman innokkaimpia sähköautoilijoita, ja sähköautojen osuus maan 2,9 miljoonan kappaleen autokannasta on jo 21 prosenttia. Vuonna 2022 Norjan uusien henkilöautojen myynnistä lähes 80 prosenttia oli sähköautoja. Vastaavasti hyötyajoneuvomyynnistä sähköautojen osuus oli 20 prosenttia, ja osuuden ennustetaan nousevan tänä vuonna 40 prosenttiin kasvaneen kysynnän ja tarjonnan myötä.

Norjan viranomaiset kannustavat siihen, että kaikki maassa myytävät uudet henkilö- hyötyajoneuvot ovat täyssähköisiä vuoteen 2025 mennessä.


Sähköistä suorituskykyä ja monikäyttöisyyttä

Fordin ikonisen avolava-auton täyssähköisen version suosio on hurja. Fordilla oli jo lähes 200 000 F-150 Lightning -varausta ennen kuin se lanseerattiin Yhdysvalloissa viime toukokuussa, ja mallista on tullut nopeasti maan myydyin täyssähköinen avolava-auto. F-150 Lightnining on osa Fordin F-sarjan mallistoa, joka on ollut Amerikan myydyin avolava-auto 46 vuotta peräkkäin ja myydyin ajoneuvo 41 vuotta peräkkäin.

Olipa kyseessä hiihto-, kalastus- tai koskenlaskuvarusteiden kuljettaminen erämaahan tai työkäyttö, F-150 Lightningin odotetaan tarjoavan EPA-mittaustavan mukaan 386 kilometrin toimintamatkan, 1 3 493 kg vetopainon 4 ja 805 kg kantavuuden. 6

Nelivetoisen sähköauton voimanlähteenä on kaksi sähkömoottoria. Mallissa on tehoa 458 hevosvoimaa, vääntömomenttia 1 050 Nm, ja se kiihtyy 0-100 km/h nopeuteen alle viidessä sekunnissa. Varmuutta ja suorituskykyä erilaisiin maastoihin tuovat lisäksi ajotilat Normal, Sport, Off-Road 7 ja Tow/Haul. 8

Mallissa on seuraavan sukupolven 98 kWh (käytettävissä oleva) litiumioniakku, jonka voi ladata 15 prosentista 80 prosenttiin 39 minuutissa 150 kW DC-pikalatauksessa. 9

F-150 Lightningiin saatavan Pro Power Onboardin ansiosta autoa voi käyttää liikkuvana virtalähteenä. Auton 2,3 kW:n pistorasioihin voi kytkeä työkaluja, elektroniikkaa ja eri laitteita työmaalla tai retkeiltäessä sähköverkon ulkopuolella. Käytännöllisyyttä lisää myös 400 litran Mega Power Frunk -etutavaratila, joka kestää painoa 181 kiloa. 5 Tavaratila on lisäksi vedenkestävä ja veden saa valutettua siitä pois.

Viisipaikkaisessa ohjaamossa on Fordin SYNC 4A -tietoviihdejärjestelmää 10 15,5 tuuman digitaalisella keskikosketusnäytöllä. Järjestelmä on langattomasti yhteensopia Apple CarPlayn 11 ja Android Auton 11 kanssa. 12-tuumaisen digitaalisen mittariston näkymään voi valita itselleen tärkeimmät tiedot.

Teknologiat auttavat omistajia saamaan kaiken irti myös avolava-auton vetopotentiaalista. Takakamera helpottaa linjaamista ja peräkärryn kiinnittämistä. On-Board Scales ja Smart Hitch -järjestelmät käyttävät keskinäyttöä näyttääkseen arvion peräkärryn päällä olevan kuorman painosta ja painon jakautumisesta. Pro Trailer Backup Assist 6 helpottaa peruuttamista perävaunun kanssa. Kuljettajat voivat seurata etenemistä 15,5 tuuman kosketusnäytön avulla ja säätää ohjausta erillisen ohjaimen avulla.

”Kaikki, mitä olemme oppineet lähes puolen vuosisadan aikana Amerikan myydyimmän avolava-auton tuotannosta, on auttanut meitä tekemään F-150 Lightningista tulevaisuuden ajoneuvon. On todella suuri tunnustus Lightning-tiimille, että asiakkaat haluavat omistaa tämän auton lähellä ja nyt myös kaukana”, sanoo Darren Palmer, Vice President, Electric Vehicle Programs, Ford Model e. "F-150 Lightning on älykäs sisältä ja ulkoa. Kannustan tulevia norjalaisia asiakkaitamme testaamaan autoa kaikissa ulkoilmaseikkailuissaan.”


Ford panostaa sähköistymiseen ”all-in”

Ford panostaa sähköiseen tulevaisuuteen täysillä ja täyssähköinen F-150 Lightning on merkittävä osa tällä tiellä.

"Ford ylittää sähköautoilun rajoja niin kuin vain me voimme", sanoo Martin Sander, General Manager, Ford Model e, Eurooppa. "F-150 Lightning on vahva ja suorituskykyinen, kuten kaikki jo vuosikymmeniä myyntilistaa hallinneet F-sarjan mallit. Mutta tässä mallissa on lisäksi tulevaisuuden teknologioita, mikä tekee siitä kaikkien aikojen älykkäimmän valmistamamme F-150-mallin.”

Yhtiö ilmoitti viime vuonna tarjoavansa Euroopassa vain täyssähköisiä henkilöautoja vuodesta 2030 alkaen ja täyssähköisiä hyötyajoneuvoja vuodesta 2035 alkaen. Lisäksi Ford tavoittelee hiilineutraaliutta Euroopassa kaikissa toimitiloissaan ja logistiikassa sekä suorilla tavarantoimittajillaan vuoteen 2035 mennessä.

Fordin tavoitteena on valmistaa vuoteen 2026 mennessä kaksi miljoonaa täyssähköautoa vuodessa. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi yhtiö investoi sähköistämiseen 50 miljardia dollaria maailmanlaajuisesti vuoteen 2026 mennessä. Ford arvioi, että yli puolet yhtiön maailmanlaajuisesta tuotannosta tulee olemaan sähköautoja vuoteen 2030 mennessä, ja tavoitteena on hiilineutraalius maailmanlaajuisesti viimeistään vuonna 2050.

Ford esitteli viime kuussa myös uuden keskikokoisen crossover-mallin, täyssähköisen Explorerin, 2 eurooppalaisille asiakkaille. Explorer on yksi kymmenestä sähköautosta, jotka yhtiö tuo markkinoille vuoteen 2024 mennessä. Näihin kuuluu myös Mustang Mach-E.

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje


1 Perustuu EPA-arvioon (USA:n mittausstandardi). Virallinen toimintamatka julkaistaan lähempänä myyntipäivää WLTP-mittaustavan (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) mukaisesti. Täyteen ladatulla akulla voidaan saavuttaa jopa 386 km toimintamatka (tavoitearvo EPA-mittaustavan mukaan). Toimintamatkaan vaikuttavat useat tekijät, kuten auton malli ja varustus, akku, sääolosuhteet, ajotyyli, reittiprofiili, ajoneuvon kunto sekä litiumioniakun kunto ja ikä

2 Virallinen toimintamatka julkistetetaan lähempänä auton tuloa myyntiin.

3 Toimintamatka jopa 600 km (WLTP) on mahdollista saavuttaa täyteen ladatulla akulla - riippuen mallista jasta ja akusta. Todellinen toimintamatka voi vaihdella useiden tekijöiden vuoksi (esim. sääolosuhteet, ajotyyli, reittiprofiili, ajoneuvon kunto ja ikä sekä litiumioniakun kunto).

4 Maksimivetopaino vaihtelee ja siihen vaikuttavat kuorma, auton malli, lisävarusteet ja matkustajamäärä.

5 Maksimikantavuus vaihtelee ja siihen vaikuttavat lisävarusteet ja ajoneuvon malli. Jokaisen auton kantavuus on ilmoitettu oviaukossa olevassa tarrassa. Kuorma- ja lastauskapasiteetti on rajoitettu painon ja painonjakauman mukaan.

6 Teho, vääntömomentti, kantavuus, vetopaino ja EPA:n arvioitu toimintamatka ovat erillisiä ominaisuuksia, eikä niitä välttämättä saavuteta samanaikaisesti.

7 Tarkista aina ennen off-road-ajoa Omistajan käsikirjan ohjeet.

8 Kuljettajaa avustavat teknologiat ovat lisäominaisuuksia. Kuljettajalla on vastuu liikenteen huomioimisesta, tilannearvioinnista ja ajoneuvon hallinnasta.

9 Latausaika perustuu valmistajan tietokonesimulaatioon. Latausteho laskee akun kapasiteetin täyttyessä. Latausnopeuteen voivat vaikuttaa myös sähkönkäytön huippuajat ja akun latausaste.

10 Keskity aina ajamiseen. Älä käytä älylaitteita kädessäsi ajon aikana. Käytä ääniohjattuja järjestelmiä, jos mahdollista. Jotkin ominaisuudet voivat olla lukittuina ajoneuvon vaihteen ollessa päällä. Kaikki ominaisuudet eivät ole yhteensopivia kaikkien puhelimien kanssa.

11 Vaatii puhelimen, jossa on aktiivinen datapalvelu ja yhteensopiva ohjelmisto. SYNC 4 ei ohjaa kolmannen osapuolen tuotteita käytön aikana. Kolmannet osapuolet ovat yksin vastuussa vastaavista toiminnoistaan.


Uutiset

Tarjoukset

Katso kaikki viimeisimmät tarjoukset Wetteri

Uutiset

Katso kaikki viimeisimmät uutiset Wetteri